Татуировката е цяла модна империя, съставена от свой език, стил и закони.Тя е неотменна част от човешката цивилизация. за някои хора е философия, за други просто мода, а за трети е начин на живот.Оплювана или обожествявана, истината е, че татуировката съществува още от праисторически времена до днес.Предполага се, че думата “татуировка” произлиза от полинезийското “татау”- рисувам.Има догадки , че съответства на таитянското “та”- рисунка и “ату”- дух.Татуирането е съществувало още от древносттаКитай, Рим, Юдея, МалаАзия, Африка, древна Европа и т.н. Тогава са можели да се татуират само влиятелните и заможни хора,а за робите било недопустимо.В първия период на християнството благочестивите хора са татуирали на тялото си разпятието и образа на Исус Христос .В африканските племена и до днес съществува ритуал за възмъжаване и встъпване в брак, където на специална церемония , шаманът извършва по специален начин манипулацията.Още в “неолита”, хората са рисували кожата си с костни приспособления и специално приготвени за целта извлеци от растения, глина, пепел и др.

Защо да си направите татуировката при нас

След като сте решили да си направите татуировката, избрали сте нейния облик и място, трябва да изберете в кое студио да си я направите. Не отивайте при някой, който ги прави в къщи за по 20-30 лв. Помнете, че трябва внимателно да изберете студиото. Ето няколко съвета:

– Поискайте сертификат за апаратурата и боите с които се работи.

-поискайте документ за правоспособност на татуировчика( според българското законодателство,татуировки могат да правят медицински лица или козметици с поне 2-ра степен медицинска козметика и допълнително завършен курс по татуировка).

– Попитайте ги какви стерилни мерки вземат.
– Дали специално за вас използват еднократни игли-разпечатват ли ги пред вас.
– Каква боя използват. Трябва да е растителна, а не туш.
– Използват ли ръкавици.
– Знаят ли какво да правят ако вие случайно припаднете. Или по-точно дали могат да дават първа помощ.

И накрая се молете да са Ви казали истината!

Помислете за здравете

Доколкото самата татуировка може да бъде опасна за Вашето здраве, това зависи само и единствено от ателието и татуистът. Трябва предварително да знаете, че ако инструментите с които работи този който Ви рисува не са стерилни и чисти, може да прихванете различни кожни и вирусни заболявания, включително хепатит или СПИН.

И за болката

Работи се с местна упойка Lidocain ,която се впръсква директно върху кожата. Знае се, че колкото по-близо до някоя кост е рисунката, толкова повече боли. Майсторите на тату предупреждават, че най-болезнено се нанасят татуировки на бедрата, слабините, корема, ребрата и гръбначния стълб. На вниманието на боязливите – първите убождания причиняват най-неприятните усещания. След това прагът на чувствителността пада и процедурата се понася леко.
Татуировката е нещо постоянно. Така че помислете добре, готови ли сте да ходите разкрасени с тази рисунка, когато станете и на 50, и на 70 години.

Грижа за татуировката

Татуировката е рана, която трябва да зарасне правилно. По тази причина трябва да изберете правилно момента, в който ще си я направите. Най-неподходящо е да си я направите през лятото. Запомнете че дълго време татуировката ви не трябва да има досег с преки слънчеви лъчи. Подходящо е да се татуирате през есента, зимата или ранна пролет. Най-важното е да не оставяте мястото да изсъхне. Татуировката трябва да се маже с тънък слой антибиотичен крем, докато заздравее.

Пантогел – продава се в аптеките и не е никак скъп. Нанася се тънък слой от крема върху цялата татуировка, не се плашете, няма да я изтриете.

В никакъв случай не се опитвайте да махнете коричката.

Преди да влезете в банята намажете добре татуировката със специален защитен крем (продава се в аптеките) и я покрийте с найлонова превръзка. Не се плашете от променящия се вид на татуировката ви. През първия ден цветовете са изключително наситени, после може да ви се стори, че са изчезнали или неравномерни. Не се притеснявайте, това са нормални процеси.

Татуировката ви ще започне да изглежда „нормално“ след около две седмици, само трябва да сте търпеливи.

img_0098        img_0089